maandag 9 januari 2012

Cinnamon Sugar Pull-apart Bread

Oftewel: Suiker Kaneel Breadbrood... Heerlijk om samen met de kids te maken en op zondagochtend met een flinke lading roomboter op te peuzelen.

Ik weet het... niet echt verantwoord voor de lijn, maar goed. Af en toe genieten mag echt wel al zeg ik het zelf!
Het recept komt van deze site.


Benodigdheden voor 1 brood:
Voor het deeg:
- 400 gram + 2 theelepels extra bloem
- 50 gram suiker
- 1 zakje gist, wanneer je verse gist gebruikt dan 2 1/4 theelepel
- 1/2 theelepel zout
- 56 gram ongezouten boter
- 80 ml volle melk
- 60 ml water
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract

Let op: zorg ervoor dat je ingredienten allemaal op kamertemperatuur zijn! Dit bevorderd de werking van de gist namelijk... Gebruik zoveel mogelijk verse gist, of een zakje wat niet tegen de datum aanloopt. Dit heeft een vertragend effect qua rijzing van het deeg nl! Succes!

Voor de vulling heb je nodig:
- 195 gram suiker
- 2 theelepels kaneel, gemalen
- 1/2 theelepel nootmuskaat, gemalen
- 56 gram ongezouten boter, gesmolten totdat het lichtbruin ziet



Werkwijze:
Meng in een kom 295gram van je bloem, suiker, gist en zout en zet apart.

Klop de eieren in een aparte kom en zet ook weer even apart

In een pan laat je de boter en de melk smelten totdat de boter net gesmolten is, haal daarna van het vuur af en voeg het water en de vanille extract toe. Laat dit even een paar minuten staan. 

Giet het melkmengsel bij je droge ingredienten en mix goed door met een spatel. Voeg wanneer dit goed gemengd is de eieren toe en blijf roeren totdat de eieren zijn opgenomen.
Voeg het laatste deel van de meel toe en blijf nog 2 minuten goed roeren. Het mengsel zal nu heel plakkerig zijn, dit is precies de bedoeling! 

Doe het deeg in een ingevette schaal en leg er een schone theedoek overheen. Plaats de schaal/kom op een warme plaats en laat het deeg rijzen.
Het deeg zal nu in hoeveelheid verdubbelen in ongeveer 1 uur. 

Terwijl het deeg aan het rijzen is, gaan we natuurlijk gewoon verder met de rest! De vulling dus...
Mix de suiker, kaneel en nootmuskaat bij elkaar, en zet even apart. Smelt nu de boter totdat het gebruind is en zet ook even apart.
Vet nu je broodvorm (dit kan ook een cakeblik zijn) in.

Kneed het deeg na het rijzen nogmaals goed door. Voeg ook nog 2 eetlepels bloem toe. Laat dan het deeg nog even 5 minuten rusten. 

Bebloem het aanrecht licht en rol met een deegroller het deeg uit. Het deeg moet ongeveer 30 x 50 zijn.
Met een kwastje smeer je de gesmolten boter over het deeg en daarna bestrooi je het deeg met het suikermengsel. Lekker veel!!! 

Snij het deeg verticaal in 6 gelijke stroken. Leg de 6 stroken op elkaar en snij de stroken nogmaals in 6 gelijke plakjes. Je hebt dus nu 6 stapeltjes van 6 plakjes. 
Leg de plakjes nu laag voor laag in de cakevorm zodat er een leuke vorm onstaat (zie de foto's) 
Plaats de theedoek nu over de vorm en laat wederom op een warme plek rijzen voor ongeveer 30 tot 45 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175gr C en bak het brood af in ongeveer een half uur. Totdat de top van je brood mooi goudbruin is. 

Geniet ervan! 


Lieve groetjes
Karin 

1 opmerking: