zondag 18 december 2011

Christmas Countdown: #7 Peppermint Fudge

Ik vind het altijd erg leuk om nieuwe dingen te proberen... Daarom dan ook de tip voor deze fudge! Hij is wel wat bewerkelijk en je hebt er wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! En het recept komt van DEZE site! Veel plezier ermee!Wat heb je nodig?
- 400ml gecondenseerde melk
- 1 eetlepel boter + wat extra voor het invetten van de schaal
- 450gram pure chocolade (in stukje of callets)
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel pepermunt extract (te koop bij de betere kookwinkels of taartenshops)
- 1 theelepel vanille extract
- 160 gram pepermunt stukjes

Voor het maken van de pepermunt stukjes kun je het beste een doos (of 2,3 ;)) candycanes kopen! Deze zijn verkrijgbaar in bij AH of Xenos. Hiervan verwijder je het folie, stopt ze in een zak en sla er een aantal maal op met een deegroller! Zo krijg je je eigen gemaakte pepermuntcrunch.


Het makkelijkste is om eerste alle benodigdheden klaar te zetten alvorens je gaat beginnen! Fudge is op zich niet moeilijk om te maken, maar vergt wel even je concentratie en aandacht.
Belangrijkste is dat de chocolade LANGZAAM gesmolten wordt en ook LANGZAAM wordt toegevoegd aan het mengsel... Wanneer je chocolade te snel smelt zal hij korrelig worden, en geloof me! Dat smaakt echt niet lekker. Mocht dit toch gebeuren, voeg er dan wat water bij en laat langzaam weer verwarmen.

Wat ik zelf altijd de beste manier van chocolade smelten vindt is au-bain-marie. Je kunt hierbij goed de temperatuur en het tempo zelf regelen.
Het onderschrift van deze foto op de site van de maakster geeft al aan dat je erg LANGZAAM te werk moet gaan! Te snel toevoegen geeft geen lekker of nauwelijks snijdbare fudge...

Wil je goede fudge maken dan moet je mengsel de consistentie van heel dik cakebeslag hebben. Het moet nog net uit de kom kunnen komen.

en dan DE tip voor het verwijderen van luchtbellen: nadat alles in je schaal zit ga je de schaal zachtjes laten "tikken" op je aanrechtblad. Niet eventjes, maar minstens 2 minuten! Zo komen de luchtbellen naar boven.
Het maken van de fudge:
- vet een ovenschaal of andere mooie schaal die in de oven kan van ongeveer 20x20 of 20x30 in met boter
- de helft van de pepermuntchunks gaan onderin de schaal
- maak een au-bain-marie opstelling op je fornuis of kookplaat (pan met water, daarin een glazen of rvs schaal)
- in de bovenste schaal doe je de gecondenseerde melk en de boter en verwarm dit goed
- voeg vervolgens de chocolade en het zout toe en roer regelmatig door het mengsel tot het goed vloeibaar wordt en tegelijktijd indikt (dit kan wel eventjes duren! dus GEDULD! ;))
- komt ie nog een keer: het mengsel moet DIK cakebeslag zijn, zo dik dat je het bijna niet kunt uitgieten...
- voeg nu het pepermunt en het vanilleextract toe en roer nogmaals goed door
- giet nu je mengsel in de ovenschaal uit over de pepermuntchunks
- haal de luchtbellen eruit door de schaal zachtjes op je aanrechtblad te tikken
- strooi nu de rest van de pepermuntchunks over het mengsel

En dan nu wachten.... wachten... en nog eens wachten... De fudge heeft minstens 3uur nodig om op te stijven in de koelkast! Wanneer je hem wilt gaan snijden doe dit dan met een warm mes, dan gaat dat het makkelijkst!

Eet smakelijk!


                   
Als dit je chocoladebehoefte niet vervult... ;)Lieve groetjes en veel bakplezier!

Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten